✓‎ ‎‎‎1.539.520 bomen geplant‎ ‎ ‎ ‎‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎‎ ✓ 4,6/5 uit 3.500+ beoordelingen ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎‎‎‎ ‎ ✓ Gratis verzending vanaf €49 ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎‎‎‎ ‎ ✓‎ Ontdek onze nieuwe Limited Edition Artist Collection ‎ ‎ ‎‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎‎ ✓‎ ‎‎‎1.539.520 bomen geplant‎ ‎ ‎ ‎‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎‎ ✓ 4,6/5 uit 3.500+ beoordelingen ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎‎‎‎ ‎ ✓ Gratis verzending vanaf €49 ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎‎‎‎ ‎ ✓‎ Ontdek onze nieuwe Limited Edition Artist Collection ‎ ‎ ‎‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎‎
NL
Taal
Français English Nederlands Huidig
Ontbossing Glasgow
Terug naar de blog

Belangrijke belofte: In 2030 een einde aan ontbossing

Geplaatst in Duurzaamheid

Waarom ontbossing moet stoppen voor 2030

en wat jij kunt doen.

Het eerste grote akkoord van de klimaattop in Glasgow is bereikt. Nederland en honderd andere landen willen tegen het einde van 2030 gestopt zijn met ontbossing. Dit betekent effectief dat er vanaf 2030 per jaar meer bomen moeten worden geplant dan gekapt. Deze belofte is natuurlijk geweldig nieuws, maar waarom is deze belofte zo belangrijk, wat wordt er gedaan om deze waar te maken en wat kun je zelf doen? Wij zijn het spreekwoordelijke bos aan informatie ingedoken en hebben de belangrijkste informatie voor je op een rijtje gezet. 

Hoe beïnvloedt ontbossing het milieu?

Om te begrijpen waarom het belangrijk is om ontbossing te stoppen, is het belangrijk om te kijken naar het effect van ontbossing op het milieu. 

  • Het behoud van bossen is belangrijk voor de biodiversiteit.
    Alles staat met elkaar in verband en het houdt elkaar in stand. De verscheidenheid van het leven op aarde en de interactie tussen de verschillende soorten, maken leven op deze planeet mogelijk. 
  • De longen van de aarde.
    Bomen nemen enorm veel koolstofdioxide op en worden daarom ook wel ‘longen van de aarde’ genoemd. Bij het ontbossen, komt deze koolstofdioxide weer vrij. ‘10 procent van de totale mondiale uitstoot van broeikasgassen komt door ontbossing.’ - legt Hoogleraar Europese bosbouw Gert-Jan Nabuurs uit aan de
    NOS. 
  • Na regen komt...
    Ontbossing betekent minder regen in het Amazonegebied. In het tijdschrift
    Nature Communications werd door Nederlandse en Zweedse onderzoekers uitgelegd hoe dit werkt. In het kort: Zoals de naam al een beetje weggeeft regent het heel veel in een tropisch regenwoud. Door verdamping van water in het bladerdek valt ergens anders in het bos regen en zo houdt het woud zichzelf in stand. Vergelijkbaar met hoe zo’n zelfvoorzienend ecosysteem werkt die je misschien wel in je woonkamer hebt staan. Het effect van ontbossing is daarom ook uitdroging, wat de herbebossing verder in gevaar brengt. Bijvoorbeeld door bosbranden als gevolg van uitdroging. 
bomenkap

Wat moet er gebeuren? 

Volgens diverse bronnen, wordt ongeveer 10 miljoen hectare per jaar aan bos gekapt. Om de doelstelling voor 2030 te behalen en ontbossing te beëindigen, zal er volgens een rapport van The New York Forest Declaration bijna 1 miljoen hectare per jaar minder moeten worden gekapt.

Wat wordt er gedaan om de belofte waar te maken?

Om deze belofte waar te maken wordt tot 2025 omgerekend 10,2 miljard euro uitgetrokken. Een deel van de financiering gaat naar ontwikkelingslanden om beschadigd land te herstellen, bosbranden aan te pakken en inheemse gemeenschappen te ondersteunen. Daarnaast wordt er ook geïnvesteerd in het tegengaan van illegale bomenkap, educatie en duurzaam landgebruik.

belofte aan de bomenkap

Is het doel haalbaar?

Eerder, in 2014, werd een vergelijkbaar akkoord bereikt in New York. Volgens The New York Declaration on Forests liggen we niet op schema om deze eerder gestelde doelstelling te behalen, daarom moeten er drastische stappen genomen worden. Hoeveel is deze nieuwe belofte dan waard? Het grote verschil nu is de omvang van de financiering en belangrijke en bosrijke landen die steun geven aan deze doelstelling zoals Brazilië, Rusland en China. De landen die meedoen zijn in het bezit van 85% van de bossen wereldwijd, wat goed is voor zo’n 34 miljoen vierkante kilometer.

Bekijk hier de volledige lijst met deelnemende landen en afspraken. 

Welke rol heeft Nederland hierin?

Nederland staat in de top 5 van Europese landen die zorgen voor ontbossing. Tropische bossen worden gekapt, de grond wordt gebruikt voor landbouw zoals sojaplantages. De soja wordt vervolgens geëxporteerd naar Nederland, bijvoorbeeld voor ons veevoer. Het WNF wil dat dit verandert en dat er bijvoorbeeld geen bos gekapt mag worden om veevoer te verbouwen. Ze hopen dat er hiervoor een nieuwe wet in de Europese Unie komt.

In deze video wordt het op een makkelijke manier uitgelegd. 

bambook

Echte impact maak je samen

Jouw kracht als consument is van vitaal belang voor het stoppen van ontbossing! Gelukkig zijn er ook veel alternatieven en initiatieven waarmee jij kunt bijdragen aan het verminderen van ontbossing en aan de herbebossing. Bij Bambook geloven we dat elke stap telt! 

  • Verminder je papierverspilling
    Ondanks het digitale tijdperk, is er nog altijd een groeiende vraag naar papier. Wereldwijd wordt één op de drie gekapte bomen verwerkt tot pulp om er uiteindelijk papier van te maken. Dit moet en kan anders! Kies bijvoorbeeld voor een uitwisbaar notitieboekje wat je kunt hergebruiken. 
  • Lees je goed in en maak bewuste keuzes
    Hoe maak je de juiste keuze voor jezelf en voor de planeet? Neem palmolie bijvoorbeeld. Palmolieplantages zijn een belangrijke bron van inkomsten in landen met een tropisch klimaat. Palmolie heeft namelijk een hele hoge opbrengst per hectare. Tegelijkertijd neemt de vraag naar palmolie zo hard toe (voor biobrandstoffen, veevoer, cosmetica en schoonmaakmiddelen) dat tropische regenwouden in hoog tempo worden ontbost om plaats te maken voor de plantages. Milieucentraal legt uit welke afweging je hierin kunt maken.

    Ook de keuze om minder vlees te eten heeft effect op ontbossing. Hoe? De gekapte bossen maken vaak plaats voor sojaplantages en soja wordt vaak gebruikt als veevoer. 
  • Geef het goede voorbeeld
    Door je stem te laten horen en zelf stappen te ondernemen, kun je anderen inspireren jouw voorbeeld te volgen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door mee te lopen met de klimaatmars op 6 november in Amsterdam of door deel te nemen aan een van de andere initiatieven van de Klimaatweek. 

Wil je weten hoe Bambook zich inzet tegen ontbossing?

Ontdek onze missie

 

Betaal veilig bij Bambook
Onderscheidingen & awards
Wij verzenden jouw pakket duurzaam
Google Reviews 9/10 23 reviews